Aarhus

Gin, jazz og vinyl: Njord Gin bliver jazzscene for én dag

Lars Toke Graugaard (tv) og Troels Andersen fra Njord Gin Destillery skaber plads til et jazz-orkester, som giver en koncert, der senere på året udgives på vinyl og andre platforme. Foto: Flemming Krogh
Byens to gin-eksperter, Troels Andersen og Lars Toke Graugaard, giver plads til en særlig jazzkoncert i deres destilleri, Njord Gin, på Sydhavnen. Senere på året udkommer koncerten på vinyl.
Annonce

AARHUS: Engang lå der en pumpestation i den historiske og smukke rødstensbygning på havnen. Nu bliver der produceret gin i mange afskygninger i den kølige fabrikshal.

Det er Troels Andersen og Lars Toke Graugaard, der står bag Njord Gin Destillery. De to århusianere udtænker konstant nye smagsvarianter.

- ‘Destilled Sand and Sea’ hedder en af vores nye gin-typer Den er baseret på lokale urter plukket ved strande i Østjylland. Strandkål og sukkertang er nogle af ingredienserne. Du skal smage den, lokker Troels Andersen.

Avisens udsendte har en lang arbejdsdag forude, så en smagsprøve må vente, men duften er noget særligt. Ligesom duften fra en flaske gin, der er fyldt med små ravstykker, kan noget særligt.

- Vi arbejder på en type gin, som trækker i flere måneder på rav. Selvom ravsten virker meget hårde, formår alkohol at trække smagen ud af rav. Det giver en særlig smag, forklarer Lars Toke Graugaard, som udover at være passioneret omkring udviklingen af nye gin-typer er en stor jazzelsker.

Gin og jazz

Torsdag 10.10 klokken 14.30 åbner Njord Gin dørene for en særlig dag. Først får publikum en fortælling om den unikke, århusinske gin-produktion. Senere vil man overvære optagelserne til en jazzkoncert med Oilly Wallace, Zier Rome Larsen, Anders Fjeldsted og Cornelia Nilsson.

I løbet af eftermiddagen vil gæsterne smage på flere slags gin, som naturligvis er fremstillet på stedet. En limiteret plakat vil blive uddelt til alle, når dagen slutter omkring klokken 17.00.

Det koster 449 kroner at deltage. Billetter kan købes hos Bak & Skak Jazzhouse og hos Erlings Jazz- & Ølbar. Desuden kan man købe billet igennem Njord Gins på nummeret 51929892. Torsdag middag er frist for tilmelding.

Destilleret jazz

Nu kombinerer Lars Toke Graugaard sine to store interesser sammen med makkeren i Njord Gin ved at skabe en særlig koncertoptagelse. Njord Gin har inviteret det danske jazztalent, Oilly Wallace, til at optræde. Den unge musiker, der spiller altsaxofon, står forrest under en koncertoptagelse i destilleriet, hvor tre andre jazzmusikere vil bidrage.

I den ene ende af den smukke og rå fabrikshal fjerner man trætønder med gin for at gøre plads til musikerne på en lille scene.

Akustikken er en udfordring med de hårde vægge.

- Jazzmusikerne kommer til at stå under vores mezzanin - den balkon, vi har bygget i rummet, som opdeler produktionshallen. Ved at anbringe musikerne under loftet i balkonen, hvor der er monteret lyddæmpende loftplader, forventer vi at få en fin lyd til koncerten, forklarer Troels Andersen.

LP ude til december

Koncerten bliver optaget undervejs af en lydtekniker, og udkommer på LP plade (på vinyl red.) til december.

- Gin, jazz og vinyl passer godt sammen. Det analoge medie med LP-plader kan noget særligt, og det mener vi, at vores specielle gin-typer passer godt sammen med.

Inden selve koncerten vil de to gin-entusiaster vise deres destilleri frem. På den måde får publikum indblik i en lukket verden, som man normalt ikke har adgang til. Ligesom selve koncertoptagelsen vil give indblik i en særlig verden.

Til den unikke koncert har Njord Gin fået fremstillet en unik plakat som kombinerer gin og jazz på en opfindsom måde. Den er trykt på kraftigt papir og er limiteret. Kunstneren Thomas Winkler står bag plakaten, som gæsterne får et eksemplar med hjem af efter koncerten.

Selve optagelsen udkommer først til december måned, så man må vente med at få en vinyl med hjem.

Thomas Winkler har skabt den særlige plakat til koncerten.
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.